Iedereen is wel eens een plant - Home of the Happy Plant
585
post-template-default,single,single-post,postid-585,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.2.3,qode-quick-links-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,columns-3,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-21.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Iedereen is wel eens een plant

Bij Home of the Happy Plant roepen we al jaren dat meer groen op kantoor zorgt voor meer creativiteit en hogere productiviteit. Het is onze missie om grijze kantoortuinen te veranderen in een frisse oase. Een inspirerende plek waar medewerkers zich thuis voelen en met plezier hun werk doen. En soms krijgen we daarbij hulp uit onverwachte hoek.

De plant van Belbin

Zo stuitte ik een paar weken geleden toevallig op dit filmpje over de plant van Belbin. Dat is niet zomaar een plant, maar een van de teamrollen uit het Belbin model. Het idee is dat de sterkste teams bestaan uit een goede mix van mensen die elkaar uitdagen, aanvullen en versterken. Zo heb je iemand nodig die de grote lijnen in de gaten houdt, een inhoudelijk specialist, iemand die de coördinatie op zich neemt, iemand die het team scherp houdt etc. Een glansrol in het team is weggelegd voor de plant: dat is de creatieveling van het stel.

Creatief met plant

De plant is onmisbaar voor het team vanwege haar enorme creativiteit. Met haar originele invallen en geweldige verbeeldingskracht zaait ze continu ideeën. De meeste zullen een kort leven beschoren zijn, anderen komen tot bloei en soms zit er een briljant idee bij dat met de zorg en toewijding van de andere teamleden uitgroeit tot een schitterende plant waar weer andere stekjes uit voortkomen. Dankzij de plant van Belbin barst de kas (jouw bedrijf) in no-time van het groen.

Iedereen een plant?

Het Belbin model gaat uit van negen teamrollen, maar in de praktijk zal iemand vaak meerdere rollen invullen of van rol wisselen. Iedereen heeft tenslotte wel eens een slim plan dat aandacht verdient! De grote vraag is hoe je je medewerkers en teams stimuleert om hun ideeën naar voren te brengen, verantwoordelijkheid te nemen en samen te werken aan nieuwe oplossingen.

Ideeën komen en gaan op de meest onverwachte momenten. Het is de kunst om proefballonnen en goede invallen van elkaar te scheiden en kansrijke ideeën voldoende ruimte te geven om zich verder te ontwikkelen. En dan brengt ons weer terug bij ons stokpaardje: meer groen op de werkvloer.

Meer groen op de werkvloer helpt!

Een gezond, innovatief bedrijf begint met een open cultuur waarin mensen naar elkaar luisteren en samenwerken. Een inspirerende werkomgeving met veel groen helpt daarbij. Bloemen en planten op de werkvloer zorgen voor meer sfeer, ontspanning en sociale verbinding. Ze brengen kleur, dempen de akoestiek en zuiveren de lucht zodat medewerkers zich fitter voelen en langer geconcentreerd kunnen werken.

Er is al veel onderzoek gedaan naar het positieve effect van groen en het lijkt er steeds meer op dat het veilige en vrije gevoel dat de natuur ons geeft, ergens diep in ons reptielenbrein zit verstopt. Ooit waren we jagers die in een berenvel door het woud zwierven, nu zitten we de hele dag op elkaar gepropt in een muf en kaal kantoor. Logisch dat we ons daar niet op ons gemak voelen en eerder tot bloei komen in een natuurlijke, groene omgeving. Dus waar wacht je nog op? Kom maar op met die kantoorplanten!

Interesse

Creativiteit lijkt soms een kwestie van geluk, maar het is juist hard werken. Hoe is dat bij jou in het bedrijf? Stromen je medewerkers over van de ideeën of worstelen ze ermee? Ik denk graag met je mee over manieren om je planten meer ruimte te geven. Letterlijk én figuurlijk! Neem gerust contact met me op om een afspraak te maken.